Dirmil Kırkpınar Yaylası Kaya Kabartması – Kozağacı Göleti – Balboura/Kabalia Antik Kenti – Likya Uygarlığı Doğa Yürüyüşü

Dirmil Kırkpınar Yaylası Kaya Kabartması – Kozağacı Göleti – Balboura/Kabalia Antik Kenti – Likya Uygarlığı Doğa Yürüyüşü

by
153 153 people viewed this event.

🚩 Dirmil Kırkpınar Yaylası Kaya Kabartması – Kozağacı Göleti –
Balboura/Kabalia Antik Kenti – Likya Uygarlığı Doğa Yürüyüşü
🔷 Hayatının yarısını şehirde diğer yarısını da doğada geçirenlerdenseniz merak etmeyin ; sizde bizdensiniz demektir ve bize katılabilirsiniz…
📌 Doğada yaşam mücadelesi hiç bitmez; doğadan korkmayın, artık sınırlarınızı aşın ve kalıplaşmış herkesin gittiği yerlere qitmeyin , yeni farklı coğrafyalar da kesif yapın doğayı ve yaşadığınız bölgeyi ve çevresini öğrenin doğada yaşayın …
🔷 Bu hafta Dirmil Kırkpınar Yaylası Kaya Kabartması – Kozağacı Göleti – Balboura/Kabalia Antik Kenti – Likya Uygarlığı rotasını sizin için derledik ve özel özel bir rotadır ve sadece biz tarafından yapılmaktadır. Bu etkileyici rotayı sizde keşfetmek için bize katılabilirsiniz….
🚶 Rotamız; Burdur Kozağaçı köyü Kozağacı göleti ve Yayla Karaçulha, bulunan Balboura / Kabalia Antik Kenti – Likya Uygarlığı Doğa Yürüyüşü Yapacağız.
📌 Aslanlı Lahit kapaklarıyla Balboura antik kenti; Likya’nın en kuzey- batı uçunda 1600 metre yüksekliyle Likya’nın en yüksek antik şehri unvanını barındırmaktadır. Roma egemenliği döneminde Kabalia olarak bilinen Kibyra ile beraber dört kent birliğine (Tetrapolis – dört kent) katılmış ama tarihte Lykia Kenti olarak adlandırmıştır. Balboura’nın en belirgin özelliği, yüksek yerde kurulmuş Likya kentlerinden biri olmasıdır. Ortasından bir ırmağın geçtiği İlk Çağ kentinde şimdi Akropolis’in yer aldığı tepede 16 sıra oturma yeri olan küçük bir tiyatro bulunmaktadır. Kuzey tepesi eteklerinde yer alan şehir merkezinde çok sayıda bulunan kalıntılar vardır. Doğa yürüyüşümüz 11 km’den Dirmil Kırkpınar Yaylası – Kozağacı Göleti Yaylaçulha arasında doğal patika yolu ve yayla yollarını kullanacağız. Doğa yürüşümüz ortalama 1450 – 1650 rakımında alpin çayır, maki bitki örtüsü ve Ardıç ağaçları arasında olacaktır. Kozağacı göleti çevresinde Balboura antik kenti Dioscuri’yi tasvir eden bazı kaya kabartmaları bulunmaktadır.
🚶 Program :
📅 Hareket tarihi : 31.03.2024 PAZAR
⏰Hareket saati : 07.00
🚶 Rota : Kolay 8- 10 Km
🚌Hareket Noktaları :
📌 1 – 07.00 : Terra City
📌 2 – 07.10 : Kırcami
📌 3 – 07.15 : Meydan
📌 4 – 07.20 : Büyüksehir Bld
📌 5 – 07.30 : Y. Yıl Samanyolu
📌 6 – 07.40 : Stadyum + Cam Piramit Durağı
📌 7 – 07.45 : Eski İl Sağlık
📌 8 – 07.50 : Türkay Otel
📌 9 – 08.00 : Hurma
☎ İletişim :
Rehber : Tuncer koç 0539 246 85 23
Klb. Bşk.
🚩 Balboura/Kabalia Antik Kenti – Likya Uygarlığı
📌 Balboura Antik Kenti, Roma döneminde Kabalia olarak bilinen antik kenttir. M.S 2. Yüzyıl başlarında birlik dağılınca kent Likya Kentleri Birliği’ne katıldı. En belirğin özelliği yüksek bir yerde kurulmuş olan Balboua Antik Kenti’nin ortasından bir ırmağın geçmektedir. Sanırım burada yaşayanlar da oldukça kafalarını dinleyip kentlerinde huzur buluyorlardı.
Akropolis’in yer aldığı 5000 metre yükseklikteki tepede 16 sıra oturma yeri olan küçük bir tiyatrosu da vardı. Burasının halkın toplandığı halk meclisi olarak yapıldığı düşünülmektedir. Tiyatroda aslan figürlerinin yer alması ise gücün temsili olabileceği gibi, yenilmezliği, gözü pekliği de anlatmaktadır. Aslan kabartmasından dolayı burada hayvan dövüşlerinin yapıldığına dair bazı tahminler de yok değildir. Hal böyle olunca insan bugün halen Denizli ilimizde meşhur olan horoz savaşlarının kökenlerinin acaba buradan mı geldiğini düşünmeden edemiyor. Hatta bu dövüşler sadece horozla kalsa iyi… Türkiye’yi genel olarak incelediğinizde Aydın ve dolaylarında koskocaman develerin güreştirildiği, tavukların savaştırıldığı birçok örnek vardır. Geleneksel hale gelmiş bu müsamerelerle halen devam etmektedir.
📌 Balboura Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları
Balboura Antik Kenti’nde 1985-1993 yılları arasında ilk çalışmalar yapıldı. Proje direktörü JJ Coultın’un yürüttüğü, pek çok yabancı katılımcının yer aldığı ekiple sayesinde ilk tespit çalışmaları yapıldı. Kendi ülkemizde, bizim adım dahi atmadığımız bu antik kenti finansmanları ise memleketimize kilometrelerce uzakta ülkelerden gelenlerdi. Bu çalışmada “Şehrin su kaynağında bir miktar keşif yapıldı ve keşfedilen iki boru hattının araştırmaları yapıldı. Şehirde daha önce yayınlanmış pek çok yazıt ve bazı durumlarda mimariye ışık tutan 20 yeni metin bulundu. Küçük Nemesis tapınağı ve exedrası, kemerli agora kapısı, su kemeri, türbe ve hamam binası da incelenmiştir. Parçalar toplandı ve analiz edildi, kinci tam çalışma sezonu 13 Temmuz ve 22 Ağustos 1987 arasında gerçekleşti.
İki araştırma ekibi, bölgenin fiziksel özelliklerini ve başlıca arkeolojik özelliklerini haritalandırmada başarılı oldu. Yüzey çömlekleri sistematik olarak toplandı. Bölgede kullanılan farklı çanak çömlek sıklığının nasıl değiştiğini görmek için analiz edildi. Bulunan toplam sayıyı 58’e çıkaran altı yeni yazıt keşfedildi; mümkün olan yerlerde sıkıştırmalar yapıldı. Yaklaşık 100 lahit kaydedildi ve ayrıca çini mezarlar da bulundu. Dioscuri’yi tasvir eden bazı kaya kabartmaları bulundu. Bir yerleşim alanı ve bu süreçte keşfedilen bir kilise ve sur kalıntıları ile dışarıdaki siteler araştırıldı.” Denilmektedir.
Bölge yapılan her çalışmada farklı bulgulara rastlanmıştır. Birçok farklı dönemi temsil eden yaklaşık kırk site bulması zenginliğini göstermektedir. Karahasantaşı Hüyüğü ile birlikte Çaltılar yakınlarındaki tarih öncesi bir tümülüste M.Ö. 5. veya 4. bin yıllara tarihlenen çanak çömlek parçaları toplanmışlardır. Roma ve Geç Roma dönemleri, bölgedeki on dört site tarafından en iyi şekilde temsil edilmekte olduğunu öğreniyoruz. Beş yeni yazıt ve on dokuz adak kabartması kaydedilmiş olsa da bunların nerede olduğunu bilmiyoruz. Bölgede çıkartılan ve antik kentin adını taşıyan Balborua mermeri, yer yer damarlı ve düz olmak üzere oldukça kalitelidir. Mermer ocağının antik kentin ne kadar yakınındadır ya da antik kente ne kadar zarar vermiştir bunu bilemiyoruz. Dağın başında o minicik ama bir o kadar da kocaman kültürü kalbinde barındıran antik kent ne yazık ki bilinmemektedir. Kendisinden bir haber olmak bölge tarihinin genel okumalarına da katkı sağlayacak hikayeyi oluşturamamaktadır.
📌 Balbauralılar Neden Nemesis’e Tapmayı Seçtiler?
Tanrıça Nemesis
‘Dağılmak’ anlamından gelen ve “hak ettiğini vermek” anlamıyla da buluşan Nemesis’e, Balbaura Antik Kenti’nde neden bir tapınak yapmışlardır? Bunu da düşünmek gerekir. Akdenize kıyısı olana pek çok kentte Artemis, Apollon, Zeus, vb tanrılara tapınaklar yapılıp onlara kurbanlar adanmıştır. 5000 metre yüksekte bir dağın başında yaşayan bu halk neden o tanrılardan birine değil de Nemesis’e tapınak yapmıştır? Bunu daha iyi anlamak için sanırım tanrılarınnın özelliklerine bakmak gerekir. Saygın bir tanrı olmasına rağmen Nemesis ölümlülere çok acı çektirmiştir.
❗ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOTLAR : ❗
✅ ❗ Öncelikle bu etkinlik TDF Türkiye Dağcılık Federasyona bağlı tescilli kulübü olan ADDK Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından gerçekleştirilmektir ve bireysel davranışlardan kaçınalım ADDK kulübüyle geldiğimizi unutmayalım ve grup kurallarına uyalım birlikte hareket edelim …
✅ ❗ İllaki bizleri birilerinin uyarması beklemeyelim Aşşağıda açıklanan tüm kurallara uyalım … ❗
📌 Altı lastik tabanlı ( Bot ) doğa yürüyüşü ayakkabısı, varsa tozluklarınızı ve rahat bir sırt çantası taşıyarak doğada güzel bir gün geçireceksiniz.
📌 Şapka, güneş kremi, güneş gözlükleri ve uzun kollu tişört ve yedek kıyafet veya ayakkabı almayı unutmayız…
📌 Doğa yürüyüşü esnasında öncü rehber geçilmez, artçı görevliden geride kalınmaz.
📌 Gruptan izinsiz kimse ayrılmaz Özel ihtiyaçlar için yürüyüş liderine bilgi verilmelidir.
📌Yürüyüş esnasında ekibin temposuna uyulur, keyfi davranışlar, durmalar , yavaşlamalar yapılamaz.
📌 Grup düzenini bozucu hareket ve davranışlarda bulunulmaz.
📌 Rehberin izlediği rotanın dışına çıkılmaz ve asla rehber geçilemez
📌 Molalar etkinlik sorumlusunun talimatıyla başlar ve bitirilir. Doğa yürüyüşüne yine ekip olarak başlanır.
📌 Çevrenin kirletilmemesine özen gösterilir Doğaya çöp bırakılmaz.
📌 doğa yürüyüşü esnasında Alkol alınmaz ve Sigara İçilmez.
📌 Etkinlik Sorumlularının uyarı ve talimatlarına kesinlikle uyulur. Lüsumsuz risklere girilmez.
📌 Baton hariç ellerin boş olmasına dikkat edilmelidir. Çevrenin kirletilmemesine özen gösterilir.
📌 Araç tutma sonunu olanlar lütfen önlemini alsın ilaç vs bulundursunlar.
📌Rotamız biraz kondisyonu olan herkes için uygundur orta kolay bir rota sayılır.
📌Öğle yemeği molası yürüyüş esnasında olacaktır yanımıza kumanya şeklinde almamız gerekmektedir.
📌 Ciddi sağlık problemi olanlar lütfen etkinliğimize katılmayınız …
📌 Kulübümüz üyelerine indirim yapılmaktadır.
📌 Etkinliklere katılacak olanlar; isimlerini, etkinlik öncesi Cumartesi saat 18.00 ye kadar yazdırmalıdır.!
📌 Katılımcılar; rehber ve yöneticilerin uyarılarını dikkate almalıdır. sağlık sorunlarını ilgililere bildirmelidir.
📌 Gereklilik halinde rehber; parkurda değişiklik yapabilir.
📌 Sizin ve bizim sağlığımız ve güzel bir etkinlik için Lütfen Sağlık sorunu olanların, mutlaka doktorlarına danışmaları ve gurup liderine bilgi vermeleri gerekmektedir.
❗ ADDK, TDF (Türkiye Dağcılık Federasyonu) ye bağlı 07.027.006 / 7-321348 tescil nolu yasal bir dernek olup, faaliyetlerinde kar amacı gütmez. İşler ve etkinlikler gönüllülük esasıyla yürütülür. ADDK Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Dağcılık Federasyonuna bağlı tescilli bir kulübü olup, kar amacı yoktur ücretler paylaşım esasına göre hesaplanıp toplanmaktadır. ❗
✅ ❗ Katılımcılar, doğa sporlarının tehlike ve risklerini bilerek kendi istekleri ile ADDK etkinliklerine katılırlar. Katılımcılar ADDK etkinliği süresi boyunca meydana gelebilecek her hangi bir olumsuzluk durumunda ADDK’ nü veya rehberlerini sorumlu tutmayacağını, ADDK veya rehberleri aleyhinde hiçbir şekilde yasal işlemde bulunamayacaklarını kabul etmiş sayılırlar. Program dahilindeki tüm etkinlikler için bu kurallar geçerlidir…
🚩🚩 Bu Etkinlik A Grubu Seyahat Acentası Felsefe Turizm Firması tarafından yapılmaktadır. Acenta Numarası : 14148

Ek Detaylar

Rehber - Tuncer Koç

E-posta : info@addk.org.tr
Whatsapp: +90 539 246 85 23

Arkadaşlarınla ​​paylaş